fredag 28. februar 2014

Afrika del IV

Her kommer fler rovfuglbilder fra Afrikaturen.

Først ut er Savanneørn, en barsk og flott fugl med et vingespenn på opp til 2 meter.

Tawny Eagle

Brunslangeørn, som navnet sier er byttet slanger og andre reptiler. Den har et tykt skjellag på beina som beskytter mot bitt. Jeg var heldig å se en fly opp i et tre med en slange...men dessverre var det ikke mulig å få bilder av den, den ble liksom borte.

Brown Snake Eagle
 
Gjøglerørn, en meget markant og spesiell fugl. På Engelsk, sikkert avledet fra Fransk..? ..er den døpt Bateleur, som betyr akrobat. En meget kort stjert og en spesiell vingeform gjør at den er utrolig manøvreringdyktig, og under kurtise oppviser den gjerne et spektakulært flyshow.

Bateleur
 
Mørksanghauk, langbenet med relativt korte vinger. Navnet "...sanghauk" har de fått pga en høy ringetoneaktig kallelyd.
Dark Chanting Goshawk
 

Gulnebbglente, nærmeste bror til Svartglente. En freidig rovfugl som kan finne på å stjele fisk fra uoppmerksomme fiskere om anledningen byr seg.

Yellow-billed Kite
 
Til sist en Flødørn, litt større enn vår Fiskeørn, fisker på samme måten, men tar gjerne fugleunger også.
African Fish Eagle


søndag 23. februar 2014

Afrika del III

Her kommer noen rovfuglbilder fra afrikaturen. Starter med gribber, en type rovfugler veldig forskjellige fra de vi har her i nord. Dette er Hvitryggribb, har et vingespenn på over 2 meter, og er en  typisk gribb å se på savannene.

 Klikk på bildet om du vil se det i best mulig visning :-)
 Dagen er omme
 
 ...en ny dag kommer, nå gjelder å følge med alle veier
 
Ensom på post
 
 Her råder jeg
 
White-backed vulture
 
Det var generelt mye rovfugl å se, men falker var det desverre tynt med, kom dog over en flokk med 10-15 Amurfalk. Dette er en liten falk som gjerne holder seg i flokker i åpent terreng, den grå er en hann og hunnen kan likne litt på en Dvergfalk.
 



Amur Falcon
 
Kom også over en Gråhubro som satt på sin dagpost i et tre. Dette er en ugle på samme størrelse som den hubroen vi har her hjemme, stor og elegant kar.
 
Verreaux's (giant) Eagle-Owl, Bubo lacteus
 
Denne Steppevåken satt og sonderte terrenget for å se om noe snadder plutselig skulle dukke opp, ganske lik Musvåk.

Steppe Buzzard
 
Kommer mer rovfugler...mye jobb å gå gjennom bildene..
 



tirsdag 18. februar 2014

Afrika del II

Litt fler bilder fra Sørafrika :-) Noen av disse er fra StLucia ute ved østkysten, et våtmarksområde som har fått verdensarv status. Dette er å anbefale om man er på de kanter, et fantastisk dyre- og fugleliv kun tre timers kjøring fra Durban.

  Afrikabladhøne i steget.

Goliathegre, 1,5m høy
 
Niland i flukt.
 
 Lundisfugl, en skikkelig bråkebøtte, men pen.

 
Terneisfugl, like elegant som navnet tilsier.
 
Gullvever, takrørets juvel.

 Krattfronkolin på tur.

 Rødnebboksehakker som brisker seg.

 Drikkende Bronsemannikin


 Svartmaskevever, en flittig reirbygger.

Rødvingestær ute til lunch.
 
Neste innlegg blir rovfugler :-)


fredag 14. februar 2014

Afrika

Tilbake til hverdagen hjemme, kaldt og vått, føles litt sånn...

Har nemlig vært på en toukers hærlig ferie i Sørafrika. Det har lenge vært en drøm å dra på safari i Afrika for å se dyre- og fuglelivet ute på savanne og bush. Turen gikk med fly til Johannesburg, og i leiebil videre til Kruger Nasjonalpark. Denne parken ble fredet allerede i 1898, og størrelsen er på imponerende 2,2 millioner hektar (22 mill mål). Det fantes tydeligvis fremsynte folk den gangen som så farene ved trofèjegernes framferd, og gjorde tiltak for å bevare naturen og dyrelivet.

På safari ute i bushen fikk vi dessverre (heldigvis kanskje) ikke til å gå ut av bilen, så fotomessig ble det en del akrobatiske øvelser når det dukket opp noe interessant rundt om oppe i trær og busker. Noen bilder ble det, til tross for to Indiske passasjerer i bilen som ble lei av ham som hele tiden ba sjåføren om å stoppe for å fotografere fugler :-P

Spennende terreng å ferdes i, men ville dyr kan dukke opp hvor som helst, så det er for viderekommende å ta seg fram på egenhånd. 

Klikk på bildene for bedre kvalitet.
Blåråke (European Roller)
 
Savanneråke (Lilac-breasted Roller)
Begge disse råkene er utrolig flotte fugler som det hadde vært artig å bruke mer tid på å fotografere. Flotte å se på både stillesittende og i flukt.
 
Bantantoko
Denne tokoen er ganske vanlig å se, litt større enn en Skjære
 
Gråturako (Grey Go-Away-Bird)
Har fått navnet sitt fra lyden den lager, høres ut som den sier GO AWAY.
 
Rødmaskehornravn (Southen Ground Hornbill)
En stor fugl, opp til 130 cm lang, som desverre er på sterk tilbakegang. Bestanden er redusert med 2/3 i løpet av det 20. århundre.
 
Afrikagrønndue (African Green Pigeon)
Har alltid hatt lyst til å se grønne duer, og min skarpøyde Madam fikk øye på disse, dessverre ganske langt hold, ...men grønne duer er det :-)
 
More to come...